Wapsi

Козина от елен Wapsi Deer Hair Short/Fine

Ръчно подбрана, мека, дъбена, къса и фина еленова козина. Използва за малки мухи с крила от еленова козина като Comparadun или малки кадиси

Цвят на Deer/Elk Hair
Количество
880 лв
Изпрати запитване
Добави в любими

Ръчно подбрана, мека, дъбена, къса и фина еленова козина. Използва за малки мухи с крила от еленова козина (Comparadun, Small Caddis).


Еленовата козина е един от най-използваните материали при връзването на изкуствени мухи. Задължително всеки един връзвач трябва да има достатъчен набор от различни по вид козини, защото те могат да бъдат кухи и плътни, тънки и дебели, различни цветове - както естествено различни, така и боядисани изкуствено. Еленовата козина се използва едва ли не за всички елементи на една муха - опашки, тела, криле, крачета, глави ... Присъства както при най-малките и фини сухи мухи, така и при големите пъстървови стримери. Като пример може да се дадат крилата на ручейниците (Elk Hair Caddis, Roman Moser’s Balloon Caddis, Goddart & Henry Caddis) , тела при някои сухи мухи като Irresistible Adams, екстендит бодита на Ефемера Даника, крила на Compara-Dun. Използва се като дъбинг примерно при нимфи и гамаруси, тела на скакалци, бръмбари и мравки, както и много ефектно се получава, когато техните крачета се направят от пречупена козина.  Правят се стримери като класиката Muddler Minnow, тела на всякакви мишки, както и на мишката от еленова козина и микропореста гума Morris Mouse.

При работата с козината е силно препоръчително да се използват здрави конци за връзване, както и специални ножички с много фино назъбено острие, с които изрязването на излишната козина става изключително лесно, защото не се плъзга по острието. Терминът "Еленова козина (Deer Hair)" обхваща повече от 30 вида животни от Европа и Северна Америка, както и сърна, лос и т.н. Затова многообразието е много голямо и то се допълва и от вариантите от частите на тялото, от които се взема козината, както и от годишно време на добиване на козината и от начина на нейната обработка. За еленовата козина и мухите, които се връзват от нея са издадени много книги (Например - "Deer Hair Fly Tying Guidebook") и това е една цяла вселена във флай таинга. 


Идеи за използване на Еленова козина


Изработка на малък ручейник:


 

 

Изработка G & H (Goddart & Henry) Caddis, Irresistible Adams, Roman Moser’s Balloon Caddis:

 

  


Изработка Elk Hair Caddis, CDC & Elk Caddis, Morris Mouse:

 

  

Отзиви за продукта

Добави коментар