Соленоводният мухарски риболов е една от най-големите ми страсти и със сигурност едно от нещата, които ме държат буден много често ... Красотата на прозрачната вода и агресивните хищници, които я обитават, постоянното търсене на време и място, мощта, която притежават и показват рибите след вземането на стримера - всичко това е една магия за мен, която отдавна ме е пленила и не ме пуска! Още при първото ми появяване с мухарския прът на брега на морето на остров Тасос през 2013 година с моя голям приятел и определено първи ментор на солената вода - покойния Боян Ефремов тази страст се всели в мен, последваха още излети в Гърция, една седмица риболов в Мексиканския залив откъдето има и нелоши кадри, едно красиво капо в Кушадасъ в Турция на една семейна почивка и няколко години за съжаление сухи стримери. Тогава, първият път, Боян, гледайки ме три дни да "ръкомахам с тая пръчка" (често го цитирам) с променлив успех - тогава с него успях да хвана два големи калмара и едно маятико около 50 см - думите му бяха - 'Ти си баси-коравото-копеле да не пипнеш спининга и да държиш само на мухата". Всички, които го познаваха ще си спомнят колко цветущ беше в изказа си ...
Понеже наистина пропуснах няколко години риболова в Гърция (имам предвид морския, за пъстърви отидох няколко пъти) тази година се заричам да не правя тази грешка и есента и зимата да си направя няколко излета. Лека подготовка се оказа и една седмица това лято, през която бяхме семейно и с приятели близо до Кавала. За мен основната цел бе да стиковам ново оборудване, нови примамки и нови дрехи, като основната цел не е само Гърция, а евентуално и други морета или океани. 
Първите дни опитах близки пристанища късно вечер, през нощта и рано сутрин с абсолютно никакъв успех - подобна беше ситуацията и с риболовците, които срещах. Не е нещо неочаквано с оглед на времето - края на Август, но все пак бях длъжен да се разходя и да разгледам. Следващите дни отделих внимание на близкия плаж до вилата, в която бяхме настанени.
Скали отстрани на плажа, които обаче се оказа, че сутрин рано ми направиха страхотно забавление с дребни хищни риби. Използвах много малко стримерче от Angel Hair  (около 4 см), което определено ги побъркваше и имах атаки на почти всяко подаване. 
Агресивни бебета-маятико се впускаха по няколко по него, а между тях хващах и доста "кокали". Всичко това беше гарнирано и с множество атаки на зарганчета, от които за жалост не успях да хвана нито едно - явно бяха прекалено дребни и стримерът им дойде голям - само го подръпваха на различни страни.
И няколко думи за дрехите, с които се бях сдобил през последните месеци, благодарение на съветите на Божо Дюлгеров. Няколко ризи с 50 UV фактор, лека материя - 100% полиестер, бързо съхнещи, с мрежи отвътре, отвори за дишане, закопчалки на ръкавите и всичко останало необходимо - това са класически мухарски ризи за морски риболов. Бързосъхнещи панталони с дълъг крачол отново с 50-ти фактор на слънцезащита и водонепропусклив джоб, широкопола шапка (Божо каза, че е задължителна за определени географски ширини) отново с 50 UV и мрежа за дишане. Също така задължително било заради определени животински представители, различни ракообразни и корали - неопренови чорапи, които допълних с евтини обувки за газене с гумена подметка. Определено се чувствах доста комфортно по този начин в морето - газих си спокойно навсякъде по скалите и пясъка, нарочно направих риболов и в най-горещите часове на деня и всичко бе наред. Единственото допълнение, което ще направя е да сложа едни цинтове на обувките и да заменя елека с една водонепропусклива малка раничка или по-скоро две различни в зависимост от продължителността на излета и броя на макарите и примамките, които се носят.
Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.