На 7-8 Септември в Еко Комплекс Клисура се проведе XI-тия Национален Мухарски Събор, организиран от Федерацията на Мухарите в България и в частност от мухарските клубове “Царевец” – Велико Търново и “Стримерите” – Русе. Отново имахме гости от световно ниво – естествено Тео Атанасов от Берлин, изключително популярния у нас руски кастинг-инструктор и връзвач Игор Тяпкин, световно известните връзвачи Надица и Игор Станчеви от Македония, Рой Кристи и Стоян Филипов от Обединеното Кралство, Владимир Трампа от Босна, Бане Тодорович и Драган Боги от Сърбия. Отново се събрахме риболовци с муха и шнур от цялата страна и всички отнесохме незабравими спомени от тази среща!

Спонсори на XI-тия Национален Мухарски Събор

За трета поредна година решихме да използваме Еко Комплекс Клисура за база за националния мухарски събор. Тази година собствениците на еко-комплекса отвориха нов хотел и смятам, че за първи път нямахме големи проблеми със събирането на гостите на събора. Отново направихме регистрации на гостите на събора, благодарение на изключително сериозния дамски отбор! Без тях сме загубени! Организацията беше перфектна и искам изключително много да благодаря на всички, взели участие в подготовката.

След толкова години, едва на 11-тия Национален Мухарски Събор успяхме с общи усилия да направими и басейн за кастинг. Лично за мен това е огромен успех и благодаря на всички участвали по някакъв начин и най-вече на Константин Карагьозов и пловдивския клуб “Майна Флай”. Силно се надявам вече всяка година да можем да го правим и да правим презентациите по кастинг както на всеки голям мухарски панаир.

Традиционно съборът бе открит от председателят на Федерацията на Мухарите в България Данчо Савов. От името на Федерацията подарихме малки плакети на нашите чуждестранни гости, а годишната награда на Федерацията получи обичания от всички наш приятел Кънчо Борисов !

За нас беше огромна чест и удоволствие, че изключително популярния в България руски кастинг-инструктор и връзвач Игор Тяпкин прие нашата покана и гостува у нас. 

Щастливи сме, че на поредния български мухарски събор наши гости отново бяха едни от най-големите връзвачи на нашето съвремие – Надица и Игор Станчеви от Македония! Те притежават много спечелени награди за връзване от всякакви състезания, а в момента жури на най-силните от тях, много собствени модели мухи, публикации в книги, изследвания на насекоми и макрофотографирането им, а няма мухарско списание, в което да не са публикувани техни статии! Канени са и демонстрират на най-големите световни мухарски изложения! Страхотни мухи, невероятни техники, огромен опит и знания – всичко това те ни показаха за втори път у нас, в България! Смятам всички отново видяха какво е връзване на мухи от най-високо световно ниво! Снимах по една муха – на Надица – Egg Lying Sedge и на Игор – Hawthorn Fly (Bibio Marci).

Рой Кристи – абсолютния приятел на българската мухарска общност! Човекът, на чиито мухарски елек е зашита емблемата на нашата Федерация … За нас беше изключителна чест да приеме отново нашата покана и да дойде отново със Стоян в България за четвърти път ! Обърнатите мухи на Рой са абсолютна класика във флай таинга и присъстват в почти всяка сериозна мухарска книга, както и в Catskill Fly Fishing Center and Museum в съединените Щати. Отдавна лично аз използвам неговите мухи и неведнъж са ми правили излетите. Снимах нови две мухи – Midge Party и Flat Spent Spinner.

За нас е изключителна чест и удоволствие, че на този събор в Клисура ни гостува невероятния връзвач от Баня Лука – Владимир Трампа (Vladimir Trampa) ! Всички от години гледаме неговите страхотни мухи в интернет, а сега ги видяхме и на живо ! Влади е част от екипа връзвачи Deer Creek и J:Son. Успях да снимам един негов Октомврийски кадис

Бане Тодорович си е наше момче и всички вече го познават не само от муховръзите, организирани от BFC през зимата, но и от изминалите два предишни събора. Бане също е част от екипа връзвачи Deer Creek и J:Son и за всички нас беше удоволствие, че два дни връзва мухи на нашия събор. Показа страшно много и разнообразни модели работещи мухи и силно се надявам през следващата година отново да е нас.

Стоян Филипов е един от най-големите български връзвачи и всички го познавате. Безкрайно сме му благодарни, за всичко показано ни през годините! 

Игор Тяпкин направи две незабравими презентации на кастинг-басейна през двата дни от събора. Трудно с думи могат да се пресъздаде изключително обширните теми за хвърляне с едноръчни и двуръчни мухарски пръти, но аз естествено успях да заснема всичко, а Игор бе изключително любезен и естествено разреши да го публикуваме – за тези, които по една или друга причина не успяха да присъстват на събора, а и за тези, които изгледаха на място двете презентации – просто да си припомнят всичко. Филмите можете да гледате в частта на моя сайт – “Кастингът е лесен!”

Организацията на т.нар. кастинг-клиник (поправка на грешките при кастинг) този път успяхме да направим по много добър начин и да разделим поляната на няколко части – “Начален каст”, “Трикови кастове” и “Кастинг на дистанция”. Напълно естествено там нещата бяха в ръцете на Тео Атанасов, който за пореден път се раздаде и отново и отново показваше хвърляне на всички желаещи. На мястото за дистанция пък бе единствения български сертифициран инструктор по кастинг – Станислав Мънков. Преди събора с Тошо Атанасов успяхме да направим една серия за кастинг, която също може да гледате тук – “Кастингът е лесен!”

На басейнът Игор Тяпкин обръщаше внимание на всички, които имаха въпроси по неговата презентация.

  

Целият репортаж от XI-тия Национален Мухарски Събор, както и всички снимки от него може да откриете тук – 

http://flyfishing.iantra.com/fly-fishing/flyfishing-fairs/696-bulgarian-fly-fishing-fair-2019-klisura