За втора поредна година решихме да използваме Еко Комплекс Клисура за база за националния мухарски събор. За съжаление не е достатъчна да побере всички желаещи да се потопят в атмосферата на събора, но пък има достатъчно леглова база в самата Клисура и близката Копривщица. Отново направихме регистрации на гостите на събора, благодарение на Ивелина, Наталия, Милена и Цвети.

Традиционно съборът бе открит от председателят на Федерацията на Мухарите в България Данчо Савов. От името на Федерацията подарихме малки плакети на нашите чуждестранни гости, а годишната награда на Федерацията получи Големият Тодор Атанасов !

За нас е огромна чест и удоволствие, че на 10-тия юбилеен български мухарски събор наши гости бяха едни от най-големите връзвачи на нашето съвремие – Надица и Игор Станчеви от Македония! Те притежават много спечелени награди за връзване от всякакви състезания, а в момента жури на най-силните от тях, много собствени модели мухи, публикации в книги, изследвания на насекоми и макрофотографирането им, а няма мухарско списание, в което да не са публикувани техни статии! Канени са и демонстрират на най-големите световни мухарски изложения! Страхотни мухи, невероятни техники, огромен опит и знания – всичко това те ни показа  и у нас, в България! Смятам всички видяха какво е връзване на мухи от най-високо световно ниво! Снимах по една муха – на Надица – CDC Dun и на Игор – CDC Tan Caddis.

Рой Кристи – абсолютния приятел на българската мухарска общност! Човекът, на чиито мухарски елек е зашита емблемата на нашата Федерация … За нас беше изключителна чест да приеме отново нашата покана и да дойде отново със Стоян в България за трети път ! Обърнатите мухи на Рой са абсолютна класика във флай таинга и присъстват в почти всяка сериозна мухарска книга, както и в Catskill Fly Fishing Center and Museum в съединените Щати. Отдавна лично аз използвам неговите мухи и неведнъж са ми правили излетите. Снимах две от неговите мухи – Avon Special Emerger и EasyPeasy Up Side Down, а ето обърнатия му парашут от миналата година …

Бане Тодорович си е наше момче и голяма част от мухарите в София го познават, защото е идвал на муховръзите, организирани от BFC през зимата, както и всички посетили събора миналата година. Бане от година е част от екипа връзвачи на A.Jensen и за всички нас беше удоволствие, че два дни връзва мухи на нашия събор. Показа страшно много и разнообразни модели работещи мухи и силно се надявам през следващата година отново да е нас. Естествено и на него направих филм с връзването на малка мравка за липани и пъстърви, която аз използвах при тазгодишните си излети по Лим и Неретва.

Стоян всички познавате и сме му безкрайно благодарни, за всичко показано ни през годините! След по малко от две седмици отново ще бъдем заедно – по бреговете на река Южен Тайн, където отново ще търсим сьомгите … За неговият филм ми върза една чудесна Heptagenia Jig Nymph.

Кирето отдавна не беше връзвал по нашите сбирки – тази година дори снимахме и филм с неговата банска муха …

 

Останалата част от целия репортаж за X-тия Национален Мухарски Събор, както и всички снимки може да откриете тук – 

http://flyfishing.iantra.com/fly-fishing/flyfishing-fairs/619-bulgarian-fly-fishing-fair-2018