На 2-3 Септември в Еко Комплекс Клисура се проведе поредния IX-ти Национален Мухарски Събор, организиран от Федерацията на Мухарите в България и в частност от мухарските клубове “Царевец” – Велико Търново и “Стримерите” – Русе. Наши гости бяха Ервин Тибад с Тошо Атанасов от Германия, Рой Кристи с Рийс Конър и Стоян Филипов от Обединеното Кралство и Бане Тодорович от Сърбия. Отново се събрахме риболовци с муха и шнур от цялата страна и всички отнесохме незабравими спомени от тази среща!

Тази година базата, в която проведохме последните два национални събора във Вонеща Вода бе заета и решихме да използваме Еко Комплекс Клисура за нашата цел. С Кънчо още през Март посетихме и проучихме ситуацията на място и останахме много обадеждени. Новата база бе удобна, отношението към всички гости бе на ниво и лично аз смятам, че всички останахме доволни. Проблемът е, че местата за нощувки не достигнаха, но в самата Клисура също имаше много удачни предложения за спане. Отново направихме регистрации на гостите на събора, благодарение на Ивелина, Наталия, Милена и Цвети. 

Традиционно съборът бе открит от председателят на Федерацията на Мухарите в България Данчо Савов. От името на Федерацията подарихме малки плакети на нашите чуждестранни гости, а годишната награда на Федерацията получи Станислав Мънков. 

Ервин Тибад – Един страхотен германски връзвач, печелил много състезания по връзване на изкуствени мухи, а в момента жури на повечето от тях. Гостуването на Ервин дължим изцяло на Тошо Атанасов. Ервин е от Мюнхен, ежегодно присъства или като връзвач или като жури на EWF и се виждаме постоянно с него. Преди време ми беше подарил от инструментите, които сам изработва за направата на телата на майските мухи (и не само майски), а на събора всички успяха да видят и самата техника. Връзвач с абсолютна прецизност и внимание към всеки детайл – лично аз съм научил страшно много неща от Ервин, а предполагам и всички посетители на събора също! След събора на спокойствие успях да направя и филм с абсолютно цялото връзване на майската муха на Ервин, който вече е готов и му липстват само българските субтитри. С мое подобие на неговата майска муха направих страхотен риболов на липани на река Саница в Босна тази година и определено ще присъства винаги в кутиите ми. 

Рой Кристи – абсолютния приятел на българската мухарска общност! Човекът, на чиито мухарски елек е зашита емблемата на нашата Федерация … След първото гостуване на Рой преди две години на събора във Вонеща Вода за нас беше изключителна чест да приеме отново нашата покана и да дойде отново със Стоян в България. Обърнатите мухи на Рой са абсолютна класика във флай таинга и присъстват в почти всяка сериозна мухарска книга, както и в Catskill Fly Fishing Center and Museum в съединените Щати. Лично аз за себе си тази година няколко пъти се убедих в абсолютната ефективност на обърнатия парашут на Рой – и в Словения на липаните и в България на балканките – изключително здрава муха, която плува страхотно и се суши само от каста. Тази муха трябва да се връзва в различни размери и цветове и може да покрие огромно количество насекоми. Естествено и на Рой взех кадри за цялата направа на обърнатия парашут, които съвсем скоро ще се превърнат във филм … 

Бане Тодорович – Бане си е наше момче и голяма част от мухарите в София го познават, защото е идвал на муховръзите, организирани от BFC през зимата, където и аз се запознах с него преди време. Бане от скоро е част от екипа връзвачи на A.Jensen и за всички нас беше удоволствие, че два дни връзва мухи на нашия събор. Показа страшно много и разнообразни модели работещи мухи и силно се надявам през следващата година отново да е нас. Естествено и на него направих филм с връзването на ручейник с обикновен ластик – интересна и елементарна идея, която скоро ще могат да видят и тези, които не присъстваха в Клисура. 

Рийс Конър е един от учениците на Рой Кристи, а аз имах удоволствието да се запозная с него на риболова на река Тест в Англия, който направихме миналата година съвместно със Стоян и Рой. Рийс е почитател на сьомговите мухи и на нашия събор връзва предимно такива модели – на двойни куки и на туби. Аз определено му обърнах най-много внимание, предвид предстоящия ми риболов на сьомги в Англия. За филма той върза класически модел ирланска скарида – Irish shrimp. 

Стоян Филипов всички познавате, той бе и причината пък за гостуването на Рой и Рийс тази година на събора, за което сме му безкрайно благодарни. В последствие пък бяхме седмица заедно в Англия на река Южен Тайн и си изкарахме страхотно. На събора той ме впечатли за пореден път с едни огромни стримери и скариди, а за филма го помолих да върже неговата Fukushima Damsel Fly. 

Константин Карагьозов от Майна Флай е също доказал се български връзвач на международните подиуми и връзва за трета поредна година на българските събори. Всички знаят неговите мухи, а в Клисура той наблегна на връзването на гамаруси. 

Абсолютно традиционно Българска Мухарска Компания (BFC) присъства с голяма част от предлаганите от тях световни марки мухарско оборудване. 

Стани Мънков участва освен със своята компания и с Патагония. Всички мухарски продукти, предлагани от Мънков Флай Фишинг се допълваха от гащиризоните, обувките за газене и дрехите на световния лидер.

Тази година за кастинга базата предлагаше огромна окосена поляна, която успя да ни събере всичките желаещи без ни най-малко да си пречим. Кастингът на националните събори обикновено е най-доброто място, където човек може да опита ново оборудване или чужди пръти и шнурове. 

Наградата “Yantra Fly Fishing”, която е също традиционна тази година заслужи Илиян Трифонов от Плевен. Причината за това са всичките негови кепове, които вист на гърповете на повечето мухари в България. 

Отново бяхме отделили място за желаещи за училище по връзване на мухи. Естествено в по-голямата част от времето там бяха Цвети и Митко от Търново, които вече по-скоро могат да бъдат преподаватели, отколкото участници в училище … 

Тошо Атанасов за пореден път избухна с изненада – този път със специалния си бастун, изработен от бамбук, с хардуер от Кънчо и дръжка от специално дърво с формата на риба. Голямата изненада бе в долната му част – тапата отдолу се развива и на нейно място се завива върхов водач като бастуна се превръща в мухарски прът. Няколко човека си похвърляхме с него и тогава вече се разбира огромното влияние на лявата ръка при хвърляне с двойна тяга – макар и с бастун определено бе възможно да се покрие достатъчно голяма дистанция. 

Отново успяхме да направим тази интересна част от нашите събори. Получава се доста весело и както е в приказката – всички играят, печели Стефчо Кабзамалов … 

Нощния кастинг – също традиционна част от съборите още от времето на Леденик и Орешак … тук думите са излишни – който не е участвал, той не е усетил … 

Още много снимки от Националния Мухарски Събор – Клисура 2017